Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011

Έπεσαν οι μάσκες

Εντός εικοσιτετραώρου οι εξελίξεις ανάγκασαν τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να εγκαταλείψει το αντιμνημονιακό πρόσχημα και να υιοθετήσει τη νέα δανειακή συμφωνία, καταδεικνύοντας, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, πως οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου και της πολιτικής της τρόικα ήταν προφάσεις εν αμαρτίαις στο πλαίσιο μιας ιδιοτελούς κομματικής σκοπιμότητας.


Με επίσημη ανακοίνωσή του την Πέμπτη το απόγευμα, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, πραγματοποιώντας εντυπωσιακή μεταστροφή, δεσμεύθηκε να στηρίξει μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα με συγκεκριμένη ατζέντα.

Στο πλαίσιο αυτής της ατζέντας, η μεταβατική κυβέρνηση θα φέρει προς επικύρωση στη Βουλή τη δανειακή συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου και θα πράξει τα δέοντα για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Η θητεία της κυβέρνησης αυτής θα είναι βραχεία. Μετά την ολοκλήρωση του έργου της και κατά την πρόταση του κ. Σαμαρά, θα διεξαχθούν εκλογές.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καλωσόρισε την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας ότι «έπρεπε να απειλήσουμε με δημοψήφισμα, για να αλλάξει γνώμη ο κ. Σαμαράς. Η πλευρά του κ. Παπανδρέου προτείνει η θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης (την αποκαλεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας) ότι θα πρέπει να είναι εξαμήνου διάρκειας. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Δημήτρης Ρέππας και Νίκος Αθανασάκης εξουσιοδοτήθηκαν από τον κ. Παπανδρέου να διαπραγματευθούν με τη Νέα Δημοκρατία τις λεπτομέρειες.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε να μη συμμετέχουν στη μεταβατική αυτή κυβέρνηση κομματικά στελέχη, ζήτημα το οποίο είναι υπό διαπραγμάτευση. Πολιτικοί παράγοντες όλων των πολιτικών τάσεων δήλωναν, πάντως, πως μία τέτοια κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη ατζέντα δεν μπορεί να μην απαρτίζεται και από πολιτικά πρόσωπα, τα οποία, μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ., θα έχουν και την πολιτική ευθύνη των κυβερνητικών χειρισμών.

Τα διεθνή δίκτυα, τα οποία παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, ήδη προχώρησαν και σε ονοματολογία. Το BBC και το Reuters μετέδωσαν πως ο πιθανότερος πρόεδρος της μεταβατικής αυτής κυβέρνησης θα είναι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, μέχρι προσφάτως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή.

Την προοπτική σχηματισμού μιας μεταβατικής κυβέρνησης χαιρέτισε ήδη ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης και άφησε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες την εντύπωση πως θα τη στηρίξει.

Πριν από τη δημοσιοποίηση των προθέσεων του κ. Αντώνη Σαμαρά, είχε προηγηθεί μία συνάντηση μεταξύ της βουλευτού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Βάσως Παπανδρέου και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Κωστής Χατζηδάκης και Ευάγγελος Αντώναρος. Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, στη Νέα Δημοκρατία, η συνάντηση αυτή επιτάχυνε τη λήψη αποφάσεων από τον κ. Αντώνη Σαμαρά.

Για τις 17:00 ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Με το ζήτημα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος να έχει εκλείψει και με την προοπτική σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης, το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών, το οποίο από το απόγευμα της Τετάρτης ήταν εκρηκτικό με τις φυγόκεντρες δυνάμεις να κυριαρχούν, άλλαξε. Οι βουλευτές ανέμεναν με αγωνία τις τελικές τοποθετήσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου, για να καθορίσουν τη στάση τους. Ήδη ομάδα βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., υπό τους αντιπροέδρους της Βουλής Γρηγόρη Νιώτη και Ροδούλας Ζήση, κατέθεσε πρόταση να παραμείνει αρχηγός του κόμματος και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν θα παραιτηθεί μέχρι να διαπραγματευτεί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά τον σχηματισμό της νέας μεταβατικής κυβέρνησης και θα πάει κανονικά την Παρασκευή στην ψήφο εμπιστοσύνης. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος τούς ανέπτυξε τον όγκο εργασίας που χρειάζεται για την υλοποίηση της συμφωνίας. Η συμφωνία αυτή δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τον Μάρτιο του 2012.

«Το διακύβευμα είναι, ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα είχε τεθεί στο δημοψήφισμα, η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου». Αυτό επεσήμανε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε, παράλληλα, πως «αυτή ήταν η μόνη εναλλακτική λύση, εφόσον δεν υπήρχε ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Το δημοψήφισμα θα έδινε ισχυρή απάντηση σε όσους ήθελαν τη χώρα εκτός ευρώ. Αντιθέτως, η απόρριψη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου - είτε μέσω δημοψηφίσματος, είτε μέσω εκλογών, είτε μέσω της Βουλής, είτε με τη μη εφαρμογή της συμφωνίας- συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ».

«Σηκώσαμε τεράστιο βάρος, για να σώσουμε την Ελλάδα. Είμαστε μέχρι σήμερα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά πάντα επιδιώκαμε ευρύτερη συνεργασία στη βάση κοινών στόχων και συγκλίσεων.
Χαιρετίζουμε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και την απόφασή της να στηρίξει στη Βουλή την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου».

Σε ό,τι αφορά στο άλλο σκέλος των δηλώσεων Σαμαρά, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε με σοβαρότητα και με βάση το εθνικό συμφέρον».

zougla
_

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου